Yogastijlen 


HATHA YOGA

Ha en Tha staan voor zon en maan, yoga komt van  het Sanskriet woord 'yuj' en dat betekent (ver)binden; het verbinden van lichaam en geest. De eenwording van lichaam en geest brengt balans en evenwicht.

Het doel van Hatha Yoga is ‘calming the fluctuations of the mind’ oftewel het tot rust brengen van de geest waar gedachten steeds bovendrijven.

Het middel is asanas (yogahoudingen) gecombineerd met pranayama (ademhalingstechnieken) en meditatie.

Deze yogavorm is een eindeloos ontdekkingsveld van yogahoudingen die op zoveel manieren benaderd en uitgevoerd kunnen worden, van beginner tot vergevorderd. Eigenlijk ben je nooit klaar met dit proces, waardoor yoga altijd interessant blijft en verveling uitblijft. Geen les is hetzelfde.


 

YIN YOGA

In de yin yoga ligt de focus op het stretchen van bindweefsel en ligamenten. 

Dit geeft een boost in de energiestroom en er komt ruimte voor spieren en gewrichten; flexibiliteit neemt toe, en pijnen nemen af. Bindweefsel is verre van soepel; de yin yogahoudingen worden daardoor lang vastgehouden. Het effect van yin yoga asanas is heel ontspannen. 

Deze vorm van yoga heeft vooral effect op gewrichtsklachten, fibromyalgie, pijn, stress, stijfheid, ouderdomsverschijnselen, flexibiliteit en rugklachten.RESTORATIVE YOGA

Restorative yoga heeft de focus op stressvermindering en het op zachte wijze openen van het lichaam. Kalmering van het zenuwstelsel speelt een grote rol. In deze yogavorm blijf je ook langer in een houding, en maakt gebruik van bolster, blokken, deken, zandzak, banden en een muur. De houdingen oftewel asanas in deze yogavorm zijn rusthoudingen. Lichaam en geest worden middels deze asanas in diepe rust gebracht, niet te verwarren met slaap. Twintig minuten restorative yoga staat ongeveer gelijk aan twee uur slaap.


VINYASA

Vinyasa is een aaneenschakeling van yogahoudingen, een 'flow' van bewegingen. Het bekendste voorbeeld is de zonnegroet. Alle yogahoudingen (asanas) kunnen in elkaar overgaan op het ritme van adem, waardoor talloze mogelijkheden ontstaan.


POWER YOGA

Power yoga is een dynamische energieke vorm van yoga die lijkt op ashtanga yoga, met een groot verschil dat bij ashtanga yoga de routine vast ligt, terwijl bij power yoga de routine steeds anders is.

BUST A MOVE

Vinyasa Yoga, opbouwend vanuit openende houdingen naar een flow, die uiteindelijk op hip hop muziek in stilte wordt uitgevoerd (geen instructie meer. Daarna savasana.)


BEDRIJFSYOGA

Bedrijfsyoga kan in lunchtijd of voor, in of na werktijd door Om Yoga worden verzorgd. Er kan ook zeer specifiek worden ingezet, bijvoorbeeld om minder last van computerwerk te hebben, beter te kunnen zitten of juist bewegen, minder stress te ervaren, met andere woorden yoga kan gereedschap bieden om het werk makkelijker te kunnen hanteren, zonder bij-effecten die mogelijk tot ziekte kunnen leiden.

*Alle stijlen van yoga kunnen worden gecombineerd, afhankelijk van conditie en ervaring. Het uiteindelijke effect is vergelijkbaar. Daarmee is er een gemene deler van voordelen die door yogabeoefening ontstaat.*