Eerste blogbericht

Trigger Points

week 47 2017

 60 Jaar medisch onderzoek laat zien dat trigger points een grote veroorzaker is van pijn, stijfheid en spierzwakte.

Iedereen heeft ze, en ze veroorzaken meestal meer ellende dan we in de gaten hebben. Maar, de meeste pijn en restrictie is volledig onnodig. Het goede nieuws is dat we triggerpoints zelf kunnen behandelen middels simpele massagetechnieken; we hebben alleen een beetje kennis nodig.

Wat is een trigger point?

Een trigger point is een cluster van microscopische knoopjes , op de plek waar de motorische zenuw de spier binnenkomt. De microscopische kleine eenheid heet sarcomeer.De sarcomeer draagt zorg voor de spiersamentrekking /contractie. De sarcomeren trekken zich samen als zijn twee delen bij elkaar komen, dat ziet eruit als vingers die zich in elkaar vouwen. In de spieren moeten miljoenen sarcomeren zich samentrekken om de geringste beweging te bewerkstelligen. Een trigger point ontstaat als de sarcomeer de contractie niet meer kan loslaten.

  • Elk trigger point laat een voorspelbaar patroon zien van reizende pijn en andere effecten en zoals subtiele blijvende stijfheid, spierzwakte en chronische pijn.
  • Actieve trigger points veroorzaken reizende pijn: een diepe aanhoudende pijn, die vaak gepaard gaat met pijn elders op een plek die geen connectie lijkt te hebben met de trigger point plek.
  • Een latent trigger point produceert niet per definitie pijn, wel stijfheid, spierzwakte en secundaire effecten. Secundaire effecten: disfunctioneren van spieren en gewrichten waardoor een kwetsbaarheid ontstaat voor blessures en in algemeenheid degeneratieve problemen. Latente trigger points kunnen op een x moment actief worden en dus ook reizende pijn (referred pain) verooorzaken. Het proces van latent naar actief wordt veroorzaakt door irritatie ,door spanning, trekkracht, immobiliteit, kou of andere vormen van verkeerd gebruik van de spieren.
  • De meeste trigger points zijn latent aanwezig.
  • Ondanks 60 jaar medisch onderzoek naar trigger points weten artsen doorgaans weinig van trigger points, spiergezondheid wordt niet gedetailleerd onderwezen en er is geen medisch specialist op het gebied van spieren. Het gebrek aan kennis leidt vaak tot foute diagnoses en behandelingen die niet aanslaan,; hierdoor ontstaat onnodig lijden, onnodige en soms zelfs invasieve behandelingen.
  • Trigger points worden veroorzaakt door een varieteit aan factoren: blessures, chronische spierspanning, overmatig gebruik spierstelsel, immobiliteit spierstelsel. Trigger points kunnen tientallen jaren , zonder behandeling, last en pijn veroorzaken. Met de juiste behandeling kunnen pijn en andere symptomen aangepakt worden: de spier(en) vindt zijn natuurlijke kracht, uithoudingsvermogen en flexibiliteit weer terug. 

 

 

 

About the Author Pauline Dams

Yogadocent

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s