Yoga lessen voor jong en oud, particulieren en bedrijven

Waar we in het dagelijks leven spanning, angst, pijn en stress vasthouden in ons systeem, zoeken we in de yogabeoefening  juist naar al die vastzittende plekken om ze te helen, spanning los te laten, angsten en pijnen te verzachten en uiteindelijk te overwinnen. Op een dieper niveau krijg je inzichten in wat goed is voor jou. Yoga leert je om in balans te komen met lichaam en geest, de geest die continu een stroom van gedachten en afdwalingen manifesteert. Het doel van yoga is het kalmeren en verstillen van die stroom. Dit is de tweede yoga sutra: ‘Yogas citta-vrtti-nirodhah’, oftewel ‘the goal of yoga is calming the fluctuations of the mind’, oftewel het tot rust brengen van de geest waar gedachten steeds bovendrijven. Omdat het een enorme opgave is de geest stil te maken biedt het yogasysteem een walhalla aan oefeningen. Het is makkelijker om concreet te beginnen, met het lichaam en adem, en vanuit het concrete naar het minder tastbare te ontwikkelen.

Yoga en gezondheid

Grenzen verkennen en verleggen met yoga begint met bewustzijn van je innerlijke comfortabele zone, de zone waarin dezelfde gedachten steeds voorbij komen, de vaste rollenpatronen met de mensen om je heen houvast geven, je voedselpatroon een status quo is en je reactie en anticipatie op de wereld om je heen gebaseerd is op gewoonte. Het aftasten van je grenzen geeft groeimogelijkheden en de mogelijkheid tot verandering van vaste structuren en gewoontes, en stelt je in staat om jezelf te zijn/worden.

Yoga brengt je van onrust naar rust, van spanning tot ontspanning en van verstoorde balans naar gezondheid.

NB Alle plaatjes op de website met het ‘Om’ teken en de bloemen zijn foto’s uit India, genomen door mijn broer Erik Suidman die 2 jan 2018 is omgekomen in India..Een eerbetoon.